Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

maandag 4 mei 2015

Gezond Wonen, wil iedereen dat wel?

De subtitel van mijn website is "Bewust Leven, Gezond Wonen".  Mijn gedachtegang daarbij is dat als mensen bewust worden dat ze zelf veel kunnen doen voor hun gezondheid door de goede dingen te doen en de verkeerde dingen te laten, ze daardoor gezonder gaan wonen.

Het probleem zit hem nu juist in dat Bewust.
Hoeveel mensen zijn Bewust? Hoeveel mensen denken niet na als ze keuzes kunnen maken om hun gezondheid te verbeteren?
Je zou toch denken dat met alle "gezondheidsprogramma's" op TV en in de reclame er toch wel een bewustzijn gecreëerd wordt. Niets is minder waar.
Als ik aan iemand vraag waar ze aan denken bij de term Bouwbiologie, gaat het van geitenwollensokken naar schimmels, lucht en vocht. Verder komen de meeste mensen niet. Terwijl er heel veel punten zijn die de gezondheid kunnen schaden. De SBM2008 onderscheid 14 groepen van verstorende factoren. Ieder weer met een aantal onderdelen.
Je kan dus te maken krijgen met heel veel factoren die er voor zorgen dat je niet zo gezond woont.
"Nou en, denkt men dan" Het zal mijn tijd wel duren, mijn huis is gebouwd door een goed aannemer, mijn huis is duurzaam, ik heb alle aandacht voor het milieu. Ik leef energieneutraal.

Allemaal prima. Alleen, woon je wel Gezond?

Ik kom regelmatig in huizen waarvan de bewoners "goed" bezig zijn. Maar wel met kunststof kozijnen, veel kunststof op de vloer en aan de wand, veel onnatuurlijke materialen, verlichting met spaarlampen, alle ramen op slot, enz..
Dan is het niet ongewoon dat er allerlei gezondheidsklachten ontstaan.

Om Gezond te kunnen wonen is niet eenvoudig. Je moet nogal aan wat dingen gaan denken. Je moet beslissingen nemen die je normaal niet neemt. Je wordt voor gek verklaard en het is veeeeeeel duurder dan gewoon bouwen.
Dat is de algemene trend op dit moment.
Daarom is het des te verbazingwekkender dat in de buurlanden Belgiè en Duitsland daar wel veel aandacht aan gegeven wordt. Daar begint het al bijna normaal te worden dat je kiest voor een gezondere leefomgeving door te kiezen voor Bouwbiologisch bouwen.
Er worden tegenwoordig heel veel mooie huizen gebouwd. Allemaal conform het Bouwbesluit. Er worden maar heel weinig woningen gebouwd die aan het bouwbesluit voldoen en bouwbiologisch verantwoord. Toch kan dat wel. Maar dan moeten de partijen die daar bij betrokken zijn, ook hun nek willen en durven uit te steken.
Architecten, Ontwikkelaars, Aannemers en zeker de Overheid moeten meer aandacht geven aan deze `nieuwe` ontwikkelingen. Hier en daar ontstaan initiatieven die daar wel achter staan. Veelal particulieren die wel bewust zijn. De drempels die dan worden opgeworpen door de overheid zijn bij het belachelijke af. `Er zijn geen eerdere voorbeelden, dus doen wij het ook maar niet`, `We hebben in het verleden soortgelijke voorstellen al afgewezen, dus nu ook. `Er zijn al toezeggingen gedaan naar andere partijen in het verleden`.
Ik heb ze allemaal gehoord naar aanleiding van een zelf ontwikkeld project.

Gaan we dan bij de pakken neerzitten? Tuurlijk niet.
Wij willen gezond wonen. En er zijn steeds meer mensen die dat ook willen. Dat hebben we gezien aan de aanmeldingen voor ons project.

Dus eigenlijk kan je de vraag in de titel simpel beantwoorden.
Niet iedereen wil het, maar er zijn er wel steeds meer die het wel willen.
En daar moeten we het van hebben.

Mocht je meer willen weten over de Bouwbiologie en/of over ons project. Je weet ons te vinden.

Richard Bruijne
Bouwbioloog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten